ДОМАШЕН ПЧЕНКАРЕН ЛЕБ: Подобар од класичниот, а е здрав и вкусен

popara17 октомври, 20241min00
100280_shutterstock-2413346485_f

Потребно е:

300 гр пченкарно брашно
500 гр бело брашно
2 кеси сув квасец
400 ml топла вода
10 гр сол
прстофат шеќер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени. Со зовриената вода прелијте го пченкарното брашно и убаво измешајте. Покријте и оставете да се излади. Потоа додадете бело брашно, квасец, сол и шеќер. Замесете тесто и оставете го да се удвои во големина. Потоа повторно измешајте, па обликувајте ја тортата. Префрлете се на тепсија обложена со хартија. Поминете ја горната страна со остар нож. Лебот се пече околу 40 минути, во рерна загреана на 200 степени. Оставете на решетката. Пријатно!

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma