Овој деликатес лесно се прави, а е погоден дури и за почетници готвачи. Според стариот рецепт, во смесата се додава маст, која на колачите им дава посебен вкус.
Состојки:
200 грама маст
1 јајце
1 жолчка од јајце
500 грама брашно
5 лажици шеќер
сок од 1 лимон
2 кесички ванилин шеќер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180С. Се матат маснотиите додека не се запени, па се додаваат жолчките и 1 цело јајце, шеќерот и сокот од еден лимон. Сега додадете брашно, замесете тесто и расукајте ја кората дебела 1/2 cm. Со шолја извадете ги мешунките од тестото и наредете ги во немрсен плех. Печете, но не ги препекувајте, туку за да бидат лесно испечени. Лепете ги по две со џем од шипки, па секоја превртете ја низ шеќер во прав во кој сте додале 2 кесички ванилин шеќер.