За да спречите наезда на молци, кога ќе го донесете брашното дома, прво ставете го во замрзнувач неколку часа или преку ноќ за да ги убиете сите јајца, а еве уште неколку корисни совети.
Можеби се сеќавате од вашето детство како вашата баба или мајка оставале лажица во брашното. Овој стар трик се користел кога брашното се чувало во оставата, чајната кујна. Инаку, најдобро е брашното да се чува во стаклени садови, а додавањето на метална лажица ќе помогне да се заштити брашното од натрапници, бубачки и инсекти, пишува City Magazine.
Наместо лажица, можете да користите и алуминиумска фолија: обликувајте ја во топка и ставете ја во брашното. Не оставајте го садот со брашно на светло место.
Топлината и сончевата светлина може да предизвикаат расипување на брашното. Наместо тоа, најдете место подалеку од извори на топлина во станот. Ако ви се случи да купите повеќе брашно отколку што можете да го искористите за неколку недели, оставете место во фрижидер или замрзнувач.
Не заборавајте претходно да го ставите во херметички затворени садови. Вака сочуваното брашно може да се чува до една година.