Еве зошто треба да го внесете мечкиниот лук во секојдневната исхрана

popara8 април, 20241min00
1680277027-ramsons-gf4a8e9b1d_1920-750x498

Како и лукот, така и мечкиниот лук (див кромид, шумски кромид) е богат со алицин. Кога листовите се сушат, нивните лековити својства исчезнуваат, па мечкиниот лук треба да се користи само свеж, во форма на тинктури од лисја или луковици, свеж сок и други препарати.

Во ова време е многу корисен бидејќи, освен што помага за чистење на организмот, мечкиниот лук го зајакнува организмот и има антивирусно и антибиотско дејство, па затоа е добра заштита за организмот во случај на пад на имунитетот, што може да се случи на почетокот на пролетта, вели фитоароматерапевтката Маја Жалац.

„Може да се додаде во чорби или песто за да се зачинуваат тестенини или месо“, вели тој.

Секако, можете да го исецкате и на салата и од него да направите ладна супа.

Името го добил затоа што е пролетен деликатес за мечките, не само за луѓето. Мечките со задоволство го јадат на пролет, чистејќи го своето тело и подготвувајќи ги за обилна храна во текот на годината.

Пред да користите, на пример, тинктура од мечкин лук, која е добра за намалување на крвниот притисок, добро е да разговарате со лекар или фармацевт за прилагодување на дозата.

Ако не сте познавач, не берете мечкин лук сами, туку набавете го на пазар од доверливи трговци.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma