Еве зошто треба секогаш сами да си го мелете кафето

popara25 октомври, 20241min00
1729798985-pexels-shottrotter-1309778-750x500

Кога копнеете за кафе, секоја секунда што треба да чекате ви изгледа како една година, па дефинитивно е примамливо да посегнете по кесичка претходно мелени зрна за погодност.

Кога купувате кафе во вреќички (или дури и мелете свежи зрна преку електрична машина во продавницата), ќе добиете пијалок со послаб вкус.

Мет Вудбурн-Симондс од Home Coffee Expert верува дека висококвалитетната мелница е една од апсолутно најдобрите инвестиции што можете да ги направите за варење кафе, пишува FR.

„Испарливите масла што се ослободуваат од внатрешноста на гравот кога се мелеат, испаруваат за околу 45 минути, земајќи ја со себе сета нивна сладост“, објаснува тој.

Овие масла и други соединенија се движечката сила зад примамливата арома и богатиот вкус на добро направената шолја кафе. Ова не значи дека вашето кафе автоматски ќе има лош вкус ако е направено од претходно мелени зрна, но дефинитивно не е идеално во споредба со кафето што е мелено непосредно пред да се подготви.

Покрај тоа, целосните зрна ја задржуваат својата свежина значително подолго, што ги прави подобар избор за домашно складирање, создавајќи помали шанси за слабо, застоено кафе.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag