Ако некогаш сте се запрашале како да направите совршено кремасто турско кафе во кафемат, сега можете да видите како точно се прави тоа во видеото. Следете ги упатствата и уживајте во вкусот.
Корисничката на TikTok, Петра Алпеза, во видео покажа како се прави совршено кремасто турско кафе. Таа вели дека целото нејзино семејство го прави вака и се колне дека секогаш вака излегува совршено.
„Вака го прави целото мое семејство, не знам како оригинално се правело, но вака кафето ми е убедливо највкусно! Баба ми и мајка ми уште ми го прават најдоброто кафе, се е до раката“, напиша таа заедно со објавеното видео во кое го објасни целиот процес.
Таа прави турско кафе во ѓезве со 3 лажички кафе и 2 лажички еритритол, шеќерен алкохол кој се користи како замена за шеќер и има нула калории.
Најпрво кафето се загрева малку во суво ѓезве, а кога ќе замириса, со мешање полека се додава топла вода. Кафето не смее да зоврие, туку мора да се крене (погледнете како во видеото) до врвот на ѓезвето, во спротивно ќе испадне премногу тенко. Ова се повторува неколку пати, а на самиот крај се додава уште малку топла вода. Кафето потоа треба да се остави да се смири и е подготвено за сервирање.