Во Италија е отворена првата фабрика за преработка на инсекти за производство на брашно, што го наметнува прашањето колку е здраво ова брашно и дали е тренд или трајна замена за пченичното брашно.
Првата италијанска фабрика за брашно од инсекти е отворена во регионот Марке во централна Италија, и покрај противењето на министерот за земјоделство на земјата, Франческо Лолобриџида.
Хозе Франческо Кани, извршен директор на Nutrinsekt, изјави за Ansa дека „се отвори ново поглавје во историјата на прехранбената индустрија“.
Тој го покани и Лолобриџида, која се залага за забрана на брашно од инсекти во Италија, „да дојде и сам да се увери колку е тоа здраво и хранливо“.
Во „Службен весник“ од 29 декември е објавено правило кое дозволува брашно направено од штурци, ларви од штурец и мали ларви од ситни црви во Италија.
Првата италијанска фабрика за брашно од инсекти е формирана во источниот регион Марке и покрај противењето на министерот за земјоделство Франческо Лолобриџида.
Компанијата Nutrinsekt, со седиште во Монтекасијано, во провинцијата Мачерата, преку извршниот директор Хозе Франческо Циани за АНСА изјави дека „се отвори нова страница во историјата на храната“.