Сувите сливи, освен што се вкусни и практични како ужина, имаат и изненадувачки број на здравствени придобивки, особено кога станува збор за варењето.
Запекот е чест дигестивен проблем кој може да биде предизвикан од различни фактори, вклучувајќи недостаток на влакна, недоволен внес на вода, недоволна физичка активност или разни здравствени проблеми.
Сувите сливи, богати со влакна и природни шеќери, можат да обезбедат ослободување од запек на неколку начини:
Влакна
Сувите сливи се богати со растителни влакна, особено со растворливи влакна, кои помагаат во одржување на редовното варење. Влакната делуваат како природни „чистачи“ на дигестивниот систем, поттикнувајќи редовна столица и олеснувајќи го минувањето на храната низ цревата.
Природен лаксативен ефект
Тие содржат природни соединенија како сорбитол и фенол, кои имаат благо лаксативно дејство. Сорбитолот е вид на шеќер кој релативно бавно се апсорбира во дигестивниот тракт, што може да поттикне помека столица и да го олесни процесот на празнење на цревата.
Храната како слаткиот компир, чиа семето, авокадото и гравот може да помогне при движењето на дебелото црево, но според Лорен Манакер, MS, RDN, сливите се апсолутно најдобрата храна за јадење кога имате запек.
„Сливите сливи се вистинско средство за помош на луѓето на кои им е потребна помош во одделот за дебелото црево. Податоците објавени во списанието Clinical Nutrition покажаа дека луѓето кои јаделе сливи доживеале значително поголемо зголемување на тежината и зачестеноста на столицата во споредба со оние кои јаделе сливи“, пишува Eat This.
Како да консумирате сливи за да го подобрите варењето
За да ги искористите придобивките од сливите за варење, еве неколку совети:
Редовна потрошувачка
Вклучете сливи во вашата исхрана како редовен дел од вашето мени. Можете да ги консумирате сами како ужина или да ги додадете во различни јадења како житарки, јогурт или салати.
Хидратација
Бидејќи сувите сливи се богати со влакна, важно е да се обезбеди соодветна хидратација во текот на денот. Пијте доволно вода за да им помогнете на влакната да ја апсорбираат течноста и да го олеснат минувањето на храната низ дигестивниот систем.
Умерена потрошувачка
Иако сливите се корисни за варење, важно е да се консумираат умерено. Прекумерното консумирање може да има спротивен ефект и да предизвика варење како надуеност или дијареа.
„Истражувањето сугерира дека јадењето 5-6 суви сливи дневно може да спречи губење на коскената маса“, вели Манакер, „особено кај жените во постменопауза“.
Исто така, една студија покажа дека пектинот во сливите може да биде поврзан со подобрување на нивото на холестерол; друга студија покажа дека сувите сливи можат да помогнат во регулирањето на холестеролот и воспалението – и двете се фактори за кардиоваскуларни болести.
Ако не сакате да јадете сливи сами, постојат многу други начини да ги внесете во вашата исхрана.
Сувите сливи може да се додадат во смути, пилешки јадења, па дури и во десерти. Можете исто така да вклучите сливи во намази со месо, да ги испасирате за да засладите некои од вашите сосови или да ги исецкате и да ги додадете како сладок прелив во вашата омилена салата.