Едноставна маринада од лук, чиј вкус е совршено избалансиран со сок од лимон и збогатен со арома на фини медитерански билки, е толку разноврсна што одлично ќе оди со свинско, пилешко, тиквички и тофу. Идеална е за месо со понежен вкус, поради што го препорачуваме за филети, како и за намирници кои како сунѓер добиваат други вкусови – како тофу или тиквички.
За да го подготвите потребни ви се само неколку минути и само неколку состојки кои веројатно веќе ги имате дома. Користете суви зачини за да не избледат аромите, а избраната храна чувајте ја во маринадата во покриен сад во фрижидер најмалку половина час, идеално преку ноќ. Самата маринада можете да ја направите до 24 часа однапред.
Од количината на состојки во рецептот, ќе добиете околу половина шолја маринада, што ќе биде доволно за 600 до 700 гр месо или за околу 450 гр тофу или тиквички, кои ќе впијат повеќе од него. За дополнителен вкус, исечете ги тофуто и тиквичките на помали парчиња, но не претерувајте за да не паднат низ скарата.
Состојки:
свежо исцеден сок од 2 лимони
4 чешниња лук, мелени
1 лажица дижон сенф
1 лажица сушени медитерански зачини или мешавина од оригано, мајчина душица, нане и риган
1/2 лажичка сол
1/4 лажичка свежо мелен црн пипер
3 супени лажици маслиново масло
Подготовка:
Измешајте ги сокот од лимон, лукот, сенфот, зачините, солта и биберот заедно во средна чинија додека убаво не се соединат. Додека се меша, полека се прелива маслиновото масло додека не се емулгира.
Додадете тофу, тиквички, пилешко или свинско месо и нежно измешајте. Покријте и маринирајте во фрижидер најмалку 30 минути, по можност преку ноќ.