Авокадото е омилено поради многу причини, но обично треба да почекате да созреат пред да ги јадете. За среќа, можете да го забрзате тој процес.
Експрес пишува дека ви требаат само две минути и микробранова печка.
Но, постои еден услов – овој трик делува само за речиси зрели авокадо, а не и за оние кои се целосно тврди.
Прво, пресечете го авокадото на половина и извадете ја семката, а потоа завиткајте ја секоја половина во фолија која е безбедна за микробранова печка.
Потоа ставете го авокадото во микробранова печка на висока температура две минути, а потоа оставете го овошјето да се излади.
Додека сè уште е завиткано во пластика, исплакнете ги половините од авокадо под ладна вода за да спречите понатамошно готвење.
Одвиткајте го авокадото и употребете го како сакате – дали како фил за сендвичи, во салати, гвакамоле или за тако.
За жал, ако вашите авокада се екстремно тврди и моментално не се јадат, овој трик од две минути едноставно нема да работи.