Експертите предупредуваат: Оваа храна никако не ја земајте на шведска маса!

popara30 март, 20241min00
1111111111

Ако имате доручек пред вас, која храна претпочитате да ја изберете? Можеби вашата омилена храна е всушност почва за бактерии без воопшто да го сфатите тоа.

Микробиологот Џеј Тетро предупреди на шведската храна која е најдобро да се избегнува, а потоа откри кои опции се најдобри.

Според него, би се држел настрана од пржени јајца, палачинки и житарки, но тоа не е се.

– Не би земал џем, путер од кикирики и мармалад. Доколку таквите намази се отворени и во нив има лажица, постои голема веројатност да се контаминирани бидејќи луѓето понекогаш лошо ги мијат рацете или воопшто не ги мијат, а сите ја зграпчуваат храната со ист прибор – откри тој и додаде дека оваа група на храна може да се придружи на мајонез, парчиња лимон и преливи за салата.

Тој наведе чаден лосос, сирење или свежо овошје како безбедни опции. Историјата на шведската маса е тесно поврзана со шведската култура и традиција.

На крајот на 19 век, во Шведска стана мода да поканите гости во вашиот дом на одмор. За да ги задоволат гостите, домаќините биле подготвени да понудат разновидни и вкусни јадења.

Но, според традицијата, сите понудени деликатеси биле ставени на масата, за секој гостин самостојно да избере што му се допаѓа.
Овој пристап го одразувал шведскиот концепт за еднаквост и почитување на личните преференции на секој гостин. Стана популарен во целиот свет и е исклучително ценет поради неговата неформалност и избор.

Интересно е што шведската маса се смета за форма на самопослужување, но во реалноста бара одредени вештини. Важно е да знаете дека треба да започнете со ладни предјадења и салати, а потоа да преминете на топли јадења.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag