Тиквички во продавниците можете да ги најдете во текот на целата година, но тие се највкусни од јуни до крајот на август, кога ги сакаме во секој поглед. Но, за јадењата со тиквички да бидат вкусни, првиот чекор е да изберете квалитетна тиквичка.
Изберете овошје со цврста сјајна кора без видливи оштетувања. Тиквичките треба да бидат цврсти на допир, па при купувањето допирајте ги и проверете ја нивната текстура. Ако тиквичките се меки, веројатно веќе почнале да скапуваат.
Кога станува збор за тиквичките, големината е важна, затоа изберете помали кои не содржат толку многу вода и семки во споредба со поголемите. Средната големина е исто така добар избор. Тиквичките можат да бидат зелени, жолти или бели, но секогаш бирајте ги оние со поинтензивни бои. Избегнувајте ги „уморните“ и бледи тиквички.
Рок на траење?
Идеално би било да ги користите веднаш по купувањето. Ако не можете да го направите ова, ставете ги во хартиени кеси и чувајте ги во фрижидер до една недела. Измијте ги или излупете ги само кога планирате да ги користите. Не ги чувајте во пластични кеси бидејќи ќе бидат премногу влажни и побрзо ќе се расипуваат.
Замрзнување тиквички
Тиквичките може да се исечат на помали парчиња и да се замрзнат по желба. Замрзнатите тиквички можете да ги користите во подготовката на смути наместо банани – не грижете се, нема да го почувствувате нивниот вкус во смутито, а ќе ви ја даде посакуваната кремаста текстура.