Кога станува збор за изборот на совршена храна за смирување на болно грло, Јанси препорачува да се одлучите за солена наместо слатка.
Наместо веднаш да направите чај со мед ако ве боли грлото, можеби треба да отворите тегла со кисели краставички. д-р. Линда Јенси, специјалист за заразни болести во Memorial Hermann здравствен систем во Хјустон, сподели зошто јадењето кисели краставички или пиењето сок од кисели краставички може да помогне во ублажување на болките во грлото, пишува New York Post.
Можеби изгледа невообичаено да се консумираат кисели краставички како лек за болки во грлото, но се се сведува на својствата на саламурата. „Секогаш кога имате раствор кој е поконцентриран од течноста во нашите ткива, како сол или шеќер, го намалува воспалението со извлекување вода“, сподели Јенси.
Едноставната кисела саламура се состои од приближно 3,5% сол, додека солта сочинува околу 0,4% од телесната тежина. Кога станува збор за изборот на совршена храна за смирување на болно грло, Јанси препорачува да се одлучите за солена наместо слатка. Киселите краставици од копар помагаат при болки во грлото поради солта во растворот за маринадата“, вели таа.
Што се однесува до тоа колку кисели краставички да се изеде за да се почувствува ефектот, нема магичен број. „Тоа е повеќе домашен лек отколку медицинска интервенција, така што нема официјални препораки“, рече Јенси, објаснувајќи дека тоа е нешто со кое треба да експериментирате за да ја пронајдете вистинската количина за вас.
Сепак, важно е да знаете колку сол внесувате на овој начин, бидејќи киселите краставички се познати по нивната висока содржина на натриум, кој содржи 33% од дневната вредност за возрасни. Но, Јенси призна дека ова нема целосно да ја излечи вашата болка во грлото. „Ова е мала и привремена интервенција“, рече таа, „ќе доведе до мало намалување на симптомите за околу 10 до 15 минути“.
Иако киселите краставички се привремено решение, заедно со пиење чај и следење на препораките на лекарот, тие сепак можат да бидат дел од решението за болки во грлото. „Добро делува и една лажица мед, како и силниот чај“, советува Јенси, препорачувајќи гаргара со солена вода доколку немате кисели краставички при рака.
„Треба да се забележи дека луѓето на диети со ограничен внес на сол не треба да користат кисели краставички или солена вода, бидејќи и двете имаат значително оптоварување со сол“, рече таа, „На ист начин, дијабетичарите треба да избегнуваат мед или сладок чај“.