Која храна може да го забрза закрепнувањето по настинка и грип?
Во есен многу почесто се разболуваме. Не е ни чудо, бидејќи утрата и ноќите се студени. Проблемот е што можеме да ги надминеме симптомите на настинка или грип со земање соодветни лекови, но забораваме дека телото треба да се регенерира и по некоја болест, што може да потрае некое време. Што може да се направи за да се забрза овој процес и дали земањето антибиотици влијае на неговото продолжување?
Во есен и зима, почесто страдаме од респираторни заболувања, што за научниците е мистерија долги години. Според истражувањето објавено во Журналот за алергија и клиничка имунологија, кога температурата паѓа, се намалува бројот на екстрацелуларните транспортни везикули (ЕВ) кои се борат против бактериите и вирусите во предниот дел на носот.
Во случај на настинка и грип, прво пробуваме домашни методи за ублажување на симптомите. Тие не се секогаш ефикасни, затоа одиме на доктор. Обично ни се даваат лекови, вклучително и антибиотици. Сепак, епидемиологот од Велика Британија, д-р Тим Спектор, предупредува на нивната честа употреба. Докторот привлекува внимание на потенцијалните несакани ефекти од земање антибиотици, кои може да го продолжат периодот на опоравување, дури и за неколку месеци. Во подкастот ZOE Science and Nutrition,д-р Тим го сподели своето мислење на оваа тема.
Главната задача на антибиотиците е да се борат со патогени бактерии. За жал, тие влијаат и на добрите бактерии кои се наоѓаат во дигестивниот систем, главно во цревата. Тие играат важна улога не само во процесот на варење, туку и го поддржуваат природниот имунитет. Тие исто така влијаат на тоа што сакаме да јадеме.
Храна која ни помага побрзо да закрепнеме
Професор д-р Тим Спектор посочи на еден вид храна што може да ни помогне да го забрзаме процесот на закрепнување,а тоа е ферментирана храна. Лекарот ги спомна сирењето, јогуртот, кефир и кисела зелка. Сепак, тој призна дека сирењето и јогуртот се пониски на неговата листа бидејќи имаат помала разновидност на пробиотски култури во споредба со другите производи.
Ферментираната храна е богата со пробиотици кои ги потхрануваат бактериите во цревата, елиминирајќи ги негативните ефекти на антибиотиците. Според професорот и д-р Спектор одлична алтернатива се пробиотиците во капсули бидејќи тие обезбедуваат многу повеќе видови на добри микроорганизми. Епидемиологот објасни дека микробиомот на секој човек е различен, па затоа може различно да реагира на ефектите од пробиотиците добиени од храната. Кога бараме ваков вид производи во продавниците, мораме да внимаваме на нивниот рок на траење, кој не треба да биде под две години, што всушност значи недостаток на било какви пробиотици. Исто така, не смее да содржи големи количини шеќер и вештачки засладувачи.
По завршувањето на антибиотскиот третман, добро е да се прибегне не само кон ферментирана храна, туку и да се зголеми внесот на влакна и да се ограничи јадењето во текот на ноќта. Професоот и д-р Спектор призна дека добрите бактерии го вршат најголемиот дел од својата работа кога спиеме. Затоа не треба да се мешаме во нивното функционирање со грицкање навечер. Експертот нагласи дека треба да се избегнува земање антибиотици доколку тоа не е неопходно.