Компирите се незаменлива состојка во вашата кујна. Тој е хранлив, заситен, разноврсен и популарен кај возрасните и децата.
Покрај тоа, постојат многу трикови со кои може да се постигнат подобри резултати при подготовката на рецептите со компири.
Еве трик како да зготвите компири за да го добиете најдобриот вкус на оваа храна!
Што е финтата?
Оцетот е производ кој секогаш го имаме. Одличен е како еколошки и ефикасно средство за чистење, а се користи и за козметички производи.
Бидејќи белиот компир има поголем дел од скроб, тие се идеални (поради нивната брашно текстура) за подготовка на вкусно пире.
Од друга страна, поцврстите компири (восочна текстура) се идеални за подготовка на помфрит или печен компир. Се што треба да направите е да ги варите компирите 30 минути и да додадете сол и малку оцет по 15 минути готвење.
Оцетот им помага на компирите да формираат тенка кора однадвор, па лушпата помага да ја задржи формата. Секој оцет што го користите ќе ви помогне.
Не заборавајте да не додавате премногу за да го избегнете горчливиот вкус на компирот. Една кафена лажичка е доволна за 4 или 5 компири. Покрај тоа, pH вредноста на оцетот го спречува распаѓањето на пектинот од компирот.
Наместо оцет, можете да користите сок од лимон. Благодарение на овој метод, вкусот на компирот станува поинтензивен. Вреди да се проба бидејќи компирот со сок од лимон е многу добра комбинација.