Јајцата се здрава и хранлива храна за појадок, бидејќи се одличен извор на витамини и протеини. Меѓутоа, ако имате тенденција да ги јадете со утринското кафе, тогаш треба да знаете како оваа комбинација може да влијае на телото.
Според експертите за исхрана, не ја добивате целосната корист од хранливите материи од јајцата.
„Јајцата и кафето имаат свои индивидуални придобивки и може да се сметаат за добар избор за појадок. Јајцата се извор на протеини, здрави масти, витамини и минерали. Кафето е познато по неговата висока содржина на кофеин, кој има стимулирачки ефекти“, вели диететичарот Прија Бансал од болниците Аполо во Делхи.
Меѓутоа, кога се комбинираат, д-р Бансал предупредува дека неколку фактори може да доведат до потенцијални несакани ефекти кај некои поединци. На пример, кога јајцата и кафето или чајот се консумираат заедно, тие може да ја попречат апсорпцијата на основните хранливи материи. Според д-р Бансал, кафето содржи соединенија наречени танини и полифеноли, кои можат да ја спречат апсорпцијата на железо и калциум кои се наоѓаат во јајцата. Ова го потврдуваат нутриционистичките експерти од Prepped Pots, кои не советуваат да не пиеме кафе или чај барем еден час по јадењето јајца, како што објави Huffington Post.
Тоа не е се. Комбинирањето на јајца и кафе може да доведе до дигестивни непријатности, пренесува OnlyMyHealth. Тоа е затоа што и јајцата и кафето можат да го стимулираат производството на стомачна киселина, што може да доведе до рефлукс на киселина. Покрај тоа, и јајцата и кафето имаат диуретик својства, што значи дека можат да ве натераат повеќе да одите во тоалет. Затоа, треба да внимавате да пиете повеќе вода, особено ако ги јадете и пиете овие две намирници заедно.