Преземањето контрола на нашето целокупно здравје и благосостојба е клучно во текот на летната сезона. Иако сезонското овошје и зеленчук можат да помогнат, важноста на здравите семиња не треба да се занемари во летната диета.
Додека жешкото летно сонце не гори, секој од нас го чувствува товарот, и на телото и на умот. Поради ова, можеме да бидеме подложни на дехидрација, топлотен удар и ослабен имунитет. Меѓутоа, со додавање на сезонско овошје и зеленчук во нашата исхрана, можеме да си обезбедиме витални хранливи материи и на тој начин да ја зајакнеме нашата имунолошка одбрана од сезонски болести. Не смееме да заборавиме дека треба да бидеме хидрирани, што значи дека е многу важно да пиеме многу вода во текот на денот. Освен тоа, нашата исхрана може да биде поздрава ако во нашите редовни оброци додадеме здрави семиња богати со хранливи материи.
Здрави семиња за летната сезона:
– Чиа семе
Овие ситни црни или бели семиња се преполни со омега-3 масни киселини, влакна, протеини и есенцијални минерали како што се калциум и магнезиум. Поради омега-3 масните киселини, особено алфа-линоленската киселина (ALA), семето чиа може да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести, според студијата објавена во Food Science and Nutrition. Тие помагаат да се намали крвниот притисок и воспалението и да се подобри нивото на холестерол. Бидејќи тие можат да апсорбираат течност и да формираат конзистентност слична на гел, чиа семето може да се ужива ако ги додадете во смути, пудинзи и натопени овесни снегулки преку ноќ.
– Ленено семе
Лененото семе е богато со омега-3 масни киселини, влакна и протеини, од кои сите се познати по тоа што го промовираат здравјето на срцето и го намалуваат нивото на холестерол.
– Имаат и силни антивоспалителни и антиоксидантни својства, кои можат да придонесат за општото здравје во текот на летната сезона – вели диететичарот и нутриционист Дипика Јајасвал. Комбинацијата на висока содржина на влакна и протеини во лененото семе, исто така, може да помогне во губење на тежината.
– Семки од сончоглед
Полни со витамин Е, магнезиум и селен, семките од сончоглед се многу хранливи и можат да го подобрат нашето здравје.
– Содржината на антиоксиданси во овие семиња може да го заштити срцето и да го зајакне имунитетот – објаснува Јајасвал. Од друга страна, содржината на цинк и омега-3 масни киселини присутни во семките од сончоглед може да го поттикне растот на косата. Нивната крцкава текстура и вкусот на јаткастите плодови ги прават популарен избор за салати, мешавини за грицки и домашни мусли.
– Семки од тиква
Семките од тиква се ризница на придобивки кои се движат од губење на тежината до промовирање на раст на косата. Полни со цинк, железо и калиум, тие ја зајакнуваат функцијата на имунитетот и го зголемуваат нивото на енергија. За оние кои се борат со дигестивни проблеми, нивната висока содржина на влакна помага да се промовира здраво варење. Покрај тоа, нивното изобилство на магнезиум ги прави едно од најздравите семиња. Според студијата објавена од BMC Medicine, зголемениот внес на магнезиум е поврзан со намален ризик од срцеви заболувања, одржување на здравјето на коските и стабилизирање на нивото на шеќер во крвта.
– Семе од коноп
Семето од коноп, како целосен извор на протеини, е богато со омега-3 масни киселини и ги содржи сите девет есенцијални аминокиселини кои му се потребни на телото, но не може да ги произведе самостојно. Додавањето семе од коноп во вашата исхрана може да го поддржи здравјето на срцето, да го намали воспалението и да промовира здрава кожа. Семето од коноп може да се ужива во салати, смути, со јогурт или дури и во колачи, со што се обезбедува целосен извор на протеини за одржување на енергијата и силата на телото.
– Сусам
Семето од сусам е преполно со витални хранливи материи, вклучувајќи цинк, бакар, калциум, витамини, антиоксиданси и диетални влакна, што ги прави суперхрана богата со хранливи материи која мора да биде вклучена во нашата исхрана.
– Тие се одличен извор на протеини кои можат да помогнат во изградбата на мускулната маса и балансирањето на хормоните – вели Јајасвал. Можеме да ги додадеме во помфрит, салати или печива за дополнителен вкус и хранливи материи.
– Семки од калинка
Ова црвено, сочно и светло овошје е преполно со многу есенцијални хранливи материи, вклучително и антиоксиданси. Сепак, придобивките од неговите семиња не треба да се потценуваат. Семките од калинка се исто така преполни со антиоксиданси, особено полифеноли, кои помагаат во заштитата на клетките од оксидативно оштетување предизвикано од слободните радикали и витамин Ц. Овие семки можат да го подобрат здравјето на кожата со намалување на ризикот од брчки, оштетување од сонце и акни и со зајакнување производство на колагенот .
И не само тоа, според студијата објавена од Pharmacognosy Review, овие семиња играат улога во превенцијата од рак поради нивните антиоксидантни својства.
Колку семки треба да консумираме?
Јајасвал препорачува да вклучите една или две лажици од овие семиња во нашата секојдневна исхрана за да го зголемите внесот на хранливи материи и да останете здрави и енергични во текот на летото.