Постојат многу познати лековити ефекти на малините. Во исто време, овие бобинки можат да помогнат во режимите на исхрана и да го забават стареењето. Богати се со витамин Ц, витамини од групата Б, манган, железо, магнезиум, калиум…
Малината е вредна и по тоа што има бројни антиоксидантни соединенија, вклучувајќи високо ниво на кверцетин и елагична киселина. Овие растителни соединенија им помагаат на клетките да се борат со оштетувањето и да се опорават од оксидативниот стрес, кој е поврзан со поголем ризик од рак, дијабетес, срцеви заболувања и други болести. Во споредба со другите бобинки, малините имаат слична содржина на антиоксиданси како јагодите, околу половина од капините и четвртина од боровинките.
Резултатите од некои студии на животни сугерираат дека малината и нејзините екстракти имаат антиинфламаторно и антиоксидантно дејство, што може да го намали ризикот од хронични болести како што се срцеви заболувања, дијабетес, дебелина и рак. Една осумнеделна студија на дебели глувци дијабетичари покажа дека оние кои биле хранети со сушени црвени малини покажале помалку знаци на воспаление и оксидативен стрес од друга контролна група.
Друга студија спроведена на глувци покажа дека елагичната киселина, една од антиоксидантните компоненти на малините, не само што може да спречи оксидативно оштетување, туку и да ја поправи оштетената ДНК.
Исто така, глувците кои биле хранети со сушени црвени малини заедно со исхрана богата со масти имале пониски нивоа на шеќер во крвта и подобрена отпорност на инсулин од друга контролна група. Исто така, имаше помалку индикатори за заболување на црниот дроб. Малините содржат многу танини (полифенолни соединенија) кои ја регулираат работата на ензимите неопходни за разградување на скробот.