Ако се борите со сонот – исхраната може да биде клучна за решавање на овој проблем, а во тоа може да ви помогне редовното консумирање леб од квасец.
Спиењето е основна човечка потреба, но не секој добива доволно од него. Според Американската психијатриска асоцијација, нарушувањата на спиењето влијаат на повеќе од 50 милиони луѓе само во САД.
Ако редовно имате проблем да заспиете, ќе разберете колку фрустрирачко може да биде искуството. Добрата вест е дека постојат природни лекови за спиење, вклучително и неочекувани како јадење леб со кисело тесто. За разлика од обичниот леб направен со комерцијален квасец, киселото тесто користи вода и брашно што се остава да ферментира околу седум дена.
Како прво, лебот со квас може да ви ги расипе цревата. Од друга страна, може да спречи зголемување на шеќерот во крвта. Заедно, овие квалитети го прават киселиот леб некој кој вреди да се јаде за поквалитетен сон.
Колку пооптимално може да функционира вашето црево, толку е поголемо влијанието што може да има врз другите аспекти на вашето здравје и благосостојба, вклучително и вашата способност за реставративен сон. На почетокот, може да изгледа малку чудно да се поврзе она што се случува во стомакот со она што се случува во мозокот. Сепак, според прегледот од 2022 година во Прегледите на медицината за спиење, здравјето на цревата и спиењето може да бидат испреплетени. Наодите покажаа дека нарушените обрасци на спиење може да доведат до нарушувања на цревата, и обратно. Истражувачите заклучија дека фокусирањето на здравјето на цревата може да биде еден од начините за намалување на нарушувањето на спиењето.
Во студија од 2019 година објавена во PLoS One, истражувачите испитуваа дали различни цревни микробиоми можат да го подобрат сонот. Тие откриле дека кога цревата се храни со помошни хранливи материи, тоа може позитивно да влијае на здравјето на сонот. Регистрираната диететичарка Бет Червони разговараше за науката и дигестивната важност зад ферментирањето на лебот од кисело тесто.
Червони објасни: „Ферментацијата создава пребиотици, кои ги хранат здравите бактерии во вашето црево. Така, сите тие пребиотици во лебот со квас може потенцијално да го поддржат цревата, што може да влијае на сонот“.
Вреди да се напомене дека урамнотежениот микробиом на цревата може да обезбеди дополнителни придобивки освен подобар сон. Во една статија од 2019 година во списанието Nutrients, истражувачите ја претставија идејата дека здравото црево може да го намали ризикот од голем број болести кои се движат од депресија и срцеви заболувања до дијабетес. Ако е така, јадењето кисело тесто, се разбира, може да биде корисно пред спиење.
Во однос на способноста на лебот со квас да го одржува нивото на шеќер во крвта, лебот се смета за храна со низок гликемиски индекс, како што е забележано во студијата од 2021 година во списанието Foods. Храната со низок гликемиски индекс прави помалку оптоварување на телото бидејќи ги вари шеќерите, што може да доведе до подобрување на спиењето.
Дополнително, една студија од 2019 година во американскиот весник за медицина на животниот стил ја испитуваше врската помеѓу шеќерот и спиењето кај жените од колеџ. Студијата покажа дека младите жени кои консумирале многу додадени шеќери пријавиле дека имаат полош квалитет на спиење од нивните колеги кои не консумирале. Друга студија од 2019 година во American Journal of Clinical Nutrition дојде до сличен заклучок.
На крајот, само едно парче кисел леб нема да ви го врати циклусот на спиење. Сепак, можеби вреди да се вклучи во добро балансирана исхрана. Кога ќе се комбинира со друга храна погодна за спиење, може да биде дел од тајната за квалитетен сон.