Секојдневно користиме алуминиумска фолија во домот. Нејзината главна карактеристика е тоа што е мат од едната, а сјаен од другата страна.
Дали некогаш сте се запрашале која страна од фолијата е „правилна“ и која најдобро ќе го направи она што ви треба?
Сјајните и мат страните на филмот се резултат на процесот на производство во последната фаза, кога два слоја фолија минуваат низ валјак истовремено.
Страната што доаѓа во контакт со високо полиран челичен валјак станува сјајна, додека другата страна останува мат.
Што се однесува до храната и употребата во домаќинството, не е важно на која страна ќе ја свртите фолијата.
Сепак, некои производители на нелепливи алуминиумски фолии истакнуваат дека максимална ефикасност се постигнува кога храната се става на мат страна и се завиткува со неа, пренесува Крстарица.