Мразот е суштинска состојка во многу кујни. Неколку коцки мраз ќе ви го одржат пијалокот ладен, а ќе послужат и во многу други ситуации.
Обликот на мразот може многу да влијае на различни коктели, коцките мраз се клучот за крцкава кора од леб, а мразот е тајната состојка за – одлично печено сирење. Но, коцките мраз не остануваат вечно свежи. Иако технички никогаш нема да бидат лоши, дефинитивно може да почнат да имаат чуден вкус откако ќе седат во замрзнувач предолго, пишува Food Republic.
Ако вашиот мраз почне да има чуден вкус, тоа може да биде знак дека е време да го исчистите замрзнувачот. Коцките мраз можат да ги добијат мирисите и вкусовите на другите предмети во замрзнувачот, особено ако седат некое време. Мразот може да ги апсорбира и опасните бактерии како што се салмонела и E. coli доколку се чува покрај контаминирани предмети. За да спречите несаканите вкусови и потенцијалните загадувачи да влијаат на вашиот мраз, размислете за замена на коцките мраз на секои неколку месеци и практикувајте соодветни техники за складирање.
Ако некогаш забележите грутки од кристализиран мраз како се формираат на страните на вашиот замрзнувач или на врвот на замрзната храна, имате работа со – изгореници. Согорувањето на замрзнувачот се јавува кога предметите се исушат откако ќе бидат изложени на ладен и сув воздух. Ова може да се случи во замрзнувач каде што се случуваат температурни флуктуации поради предолго оставена отворена врата или кога предметите се чуваат таму подолго време. Додека изгорениците најчесто се појавуваат на прехранбените производи, тие можат да се појават и на коцките мраз.
Идеално, најбезбедниот начин да се обезбеди мраз е да се чува во целосно посебен замрзнувач. Ако го немате тој простор, има попогодни начини да го складирате, како складирање мраз во херметички контејнер или кеса. Ако користите садови за мраз без цврсто прицврстен капак или капак за првично замрзнување на коцките, префрлете ги во сад со капак откако ќе се стврднат. Ако земате мраз од машина за мраз, чистете го на секои неколку месеци за да спречите акумулација на бактерии.
Ако вашите коцки мраз сè уште имаат чуден вкус, дури и откако сте го исчистиле замрзнувачот и правилно го складирате мразот, размислете да ја направите следната серија со филтрирана вода.