Слаткиот компир е сладок, скробен корен зеленчук кој се одгледува низ целиот свет. Најчесто има портокалова боја, но може да биде и бела и виолетова. Слаткиот компир е богат со витамини, минерали, антиоксиданси и растителни влакна.
Зошто е добар слаткиот компир?
За разлика од тешките и скробни компири, слатките компири не се тешки за јадење, не предизвикуваат стомачни проблеми, не создаваат чувство на надуеност и не се причина за дебелеење. Се повеќе се препорачува како дел од диети и посебни нутриционистички режими.
Сладок компир и здравје на очите
Слаткиот компир е богат со бета-каротен, што им ја дава портокаловата боја. Кога јадеме бета-каротин, нашето тело го претвора во витамин А, кој потоа се користи за формирање на рецептори за сензори за светлина во окото. Ова е важно за ноќниот вид и за одржување на здравјето на очите.
Сладок компир и варење
Слаткиот компир е богат со растителни влакна, што се покажало дека промовира здрав дигестивен систем. Високото ниво на растителни стероли (фитостероли) во слатките компири може да има заштитен ефект врз дигестивниот систем.
Дијабетес тип 2
Интересни наоди сугерираат дека умереното консумирање на слатки компири и листови од сладок компир може да ја подобри регулацијата на шеќерот во крвта кај дијабетес тип 2. Сепак, потребни се повеќе докази за да се потврдат овие наоди.
Сладок компир и имунитет
Бидејќи е богат со бета-каротен, слаткиот компир исто така може да помогне во поддршката на имунолошката функција. Тоа е затоа што витаминот А е важен за одржување на интегритетот на мукозните мембрани во респираторниот систем и цревата.