Зошто пивото е повкусно кога е ладно? Научниците конечно имаат одговор

popara3 мај, 20241min00
1629908821-pexels-elevate-1267696-750x536

Пивото всушност има подобар вкус кога се служи мраз ладно во, да речеме, замрзната кригла, според една студија неодамна објавена во научното списание Matter.

Истражувачите од Кинеската академија на науки откриле дека алкохолните пијалоци имаат повеќе или помалку вкус „како етанол“ на различни температури.

Тимот дозна дека температурата на течноста го менува начинот на кој се формираат водата и етанолот (или алкохолот) – создавајќи кластери во облик на синџир или пирамида на молекуларно ниво, што пак влијае на вкусот на пијалокот.

При ниски концентрации, алкохолот формира повеќе структури во облик на пирамида околу молекулите на водата. При повисоки концентрации, алкохолот почнува да формира синџир.

Поточно, имаше забележително зголемување на структурата на синџирот во пијалоците со 5% до 11% алкохол кога се служат на 5 степени – како пивото.

Обично светлите пива имаат помеѓу 4% и 5% алкохол, додека обичните пива имаат помеѓу 5% и 6%. Во меѓувреме, крафт пива може да варираат и обично се движат од околу 6% до 10%.

„При ниски температури, тетраедарските (во облик на пирамида) кластери стануваат количество со ниска концентрација“, вели водечкиот автор и научник Леи Џианг.

„Затоа пиеме ладно пиво“, рече тој.

За жал, за оние кои сакаат да пијат еден вид алкохол и потоа да пијат пиво, нарачувањето различни алкохоли не го спречува мамурлакот – всушност, повеќето лекови не го прават тоа, пишува New York Post.

„Еден алкохолен пијалок е доволен за да предизвика мамурлак кај некои луѓе, додека други можат да пијат поголеми количини алкохол и целосно да избегнат мамурлак“, рече Сандра Аревало, портпаролка на Академијата за исхрана и диететика, која не беше поврзана со студијата.

Генерално, експертите за алкохол се согласуваат дека интензитетот на мамурлакот се одредува повеќе од количината на консумиран алкохол и брзината со која се консумира.

Колку и да е добар вкусот на леденото пиво, алкохолот може да предизвика дехидрација, лош сон, главоболки, палпитации, стомачни проблеми, гадење и повраќање, како и воспаление на црниот дроб, панкреасот, мозокот, гастроинтестиналниот тракт и другите органи додека телото се бори да ги отстрани токсините.

Но, животот е премногу краток за да се пие топло пиво.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma