Медицинските извештаи за главоболки од црвено вино датираат од римско време. Многу компоненти на црвеното вино се обвинети дека предизвикуваат главоболки, но новото истражување покажува дека најверојатниот виновник е оној што многу истражувачи го занемариле.
Сулфитите се популарни виновници откако станаа задолжителни за етикетирање на вината во САД во 1990-тите. Сепак, нема многу докази кои ги поврзуваат сулфитите директно со главоболките, а другата храна содржи нивоа споредливи со виното без истите ефекти. Белите вина исто така содржат иста количина на сулфити како и црвените вина.
Некои луѓе ги обвинуваат биогените амини за главоболката од црвеното вино. Станува збор за азотни материи кои се наоѓаат во многу ферментирана или расипана храна и можат да предизвикаат главоболки, но количината во виното е премала за да претставува проблем, пишува The Conversation.
Танинот е добра претпоставка, бидејќи белите вина содржат само мали количини, додека црвените вина содржат значителни количини.
Но, во лушпите и семките на црвеното грозје има и многу други фенолни соединенија покрај танините кои ги нема во белите вина, па секој од нив би можел да биде кандидат за виновник.
Некои луѓе добиваат црвена, зацрвенета кожа кога пијат алкохол, а црвенилото е придружено со главоболка. Оваа главоболка е предизвикана од забавување на метаболизмот бидејќи телото го разградува пијалокот.
Ензимските тестови покажуваат дека кверцетин глукуронид го нарушува метаболизмот на алкохолот во телото. Ова нарушување значи дека вишокот ацеталдехид циркулира, предизвикувајќи воспаление и главоболки.