Од белки
Додадете онолку лажици шеќер колку што ставате белки. Постепено додавајте го шеќерот, а пред да почнете да матите, прободете ги белките со вилушка за да се одвојат од нивната мембрана, матењето ќе биде полесно.
Од слатка павлака
Важно е пред тоа слатката павлака добро да се излади. Едноставен начин на кој треба само да го изматите во цврста маса, без додавање шеќер.
Од ќесичка
Најдобро е да ги следите упатствата на ќесата. Но, ако додадете 200 мл вода и млеко на 100 гр шлаг, ќе добиете кремаста текстура и цврст шлаг. Во шлагот најпрво сипете вода или млеко во сооднос 1:1, а откако ќе изматите додадете ја остатокот од водата или млекото, додека не добиете хомогена, компактна смеса. За сладок вкус, додадете шеќер во прав.