Јогуртот е многу здрав за дигестивниот систем бидејќи содржи добри бактерии и делува како пробиотик.
Повеќето од нас имаат навика да го лижат капакот од чашата со јогурт за време на оброците, но експертите истакнуваат дека тоа е голема грешка.
Имено, капакот од јогурт содржи висока концентрација на алуминиум, кој е исклучително штетен по здравјето. Овој метал е широко користен во индустријата поради неговата сила и отпорност на корозија. Истражувањата покажуваат дека алуминиумот може да го оштети нервниот систем, па дури и да придонесе за развој на Алцхајмерова болест, па затоа треба нашироко да се избегнува.
Симптомите на труење со алуминиум вклучуваат:
1. Гадење
2. Анемија
3. Промени во расположението
4. Нарушени интелектуални функции
5. Моторни нарушувања