Има голема разлика: Еве кога треба да користите прашок за пециво, а кога сода бикарбона во рецепти

popara31 октомври, 20241min00
1730217116-ingredients-5921499_1920-750x500

Многу луѓе мислат дека прашокот за пециво и сода бикарбона се само две различни имиња за иста работа, а во одреден момент веројатно сте ги користеле за иста цел, но нивниот хемиски состав е всушност сосема различен и не е важно што користете ги за.

Сода бикарбона често се користи во домот за чистење, но и за готвење. Во странските рецепти ќе го најдете под името „baking soda“, а многумина мислат дека е исто што и прашокот за пециво, односно baking powder.

Тоа е всушност основен минерал кој кога ќе се искомбинира со нешто кисело создава јаглерод диоксид, па често го има во рецептите кои вклучуваат кисели состојки како јаворов сируп и сок од лимон.

Прашокот за пециво, пак, е комбинација од сода бикарбона и винска киселина, а потребна е течност за да се активира. Со оглед на тоа што веќе содржи киселина, не е неопходно да се меша со кисела храна, а во пракса се користи за зголемување на волуменот и воздушната текстура на печените јадења.

Сода бикарбона се користи исклучиво во рецепти кои содржат голема количина на некоја киселина, додека прашокот за пециво не бара. Кога печете колачи, на пример, користете сода бикарбона за да активирате кисела состојка и да го направите рецептот да функционира.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag