Колку е рокот на траење на брашното? Одговорот на тоа прашање зависи од многу фактори – од што е направено брашното, кога е мелено и како се чувало пред да го донесете дома. Ова може да варира некаде од неколку месеци до неколку години.
Како го чувате брашното откако ќе го донесете дома, исто така, игра важна улога во продолжувањето на неговиот рок на траење.
За секое брашно важно е да се провери рокот на траење на пакувањето. Дури и ако брашното не развило необичен мирис, не изгледа мувлосано или грутчесто, а му истекол рокот – нема да има толку добар вкус како свежото брашно.
Во продавниците, брашното обично доаѓа во хартиени кеси – тие дозволуваат целата преостаната влага од процесот на мелење да испари. Во исто време, хартиените кеси не го штитат брашното од остри мириси или високи температури.
Како да складирате брашно?
Најдобар начин да го заштитите брашното од расипување е да го пренесете во чист, сув и херметички затворен сад по купувањето. Чувајте го брашното подалеку од шпоретот и другите извори на топлина – најдобро би било да го ставите на темно и ладно место како оставата, чајната кујна.
Имајте на ум дека начините на складирање зависат од типот на брашно што го имате дома, но и од тоа колку често го користите.
Рафинираното бело брашно за леб и колачи може да се чува кратко време во херметички контејнер на ладно и темно место. Доколку сакате да му го продолжите рокот на траење, ставете го во замрзнувач.
Брашното од цело зрно е поподложно на расипување. Затоа најдобро би било да го префрлите во чист и сув херметички затворен сад, а потоа да го ставите во фрижидер или замрзнувач.
Брашното од јаткастите плодови, како што се бадемите, има висок процент на масло кое може побрзо да се расипе, па затоа се препорачува да се чува во замрзнувач.
Како да знаете дали брашното е расипано?
Се прашувате како можете со сигурност да знаете дали брашното е расипано? Најдобро е прво добро да го погледнете.
Ѕирнете во садот и проверете дали има некои бубачки во него. Ако ги најдете, не го користете повеќе брашното.
Не користете бело брашно дури и ако забележите знаци на мувла или тврди грутки на влага.
Помирисајте го брашното. Ако има кисел, мувлосен или граничен мирис, тоа значи дека е расипано и повеќе не може да се користи.