Откако ќе искористите дел од лимонот, остатокот дефинитивно треба да го чувате во фрижидер, доколку немате намера да го користите во текот на денот.
Лимонот е моќен антиоксиданс кој ги намалува воспалителните состојби, а неговиот сок содржи многу корисни работи како витамин Ц, калциум, калиум и железо, како и одредени агенси кои го зајакнуваат имунолошкиот систем.
За максимално да ги искористиме придобивките од овој цитрус, важно е и како го чуваме.
На собна температура или во фрижидер?
Оставањето лимони на маса на собна температура е вообичаена практика што ја користат многу луѓе, особено ако, на пример, планираме да направиме освежителна лимонада во рок од неколку дена.
Нема ништо лошо во тоа. Овој метод има неколку предности:
– Естетската привлечност е меѓу првите предности на ова овошје. Лимонот дава свежина, а жолтата боја го украсува секој простор.
– Дефинитивно е подобро да посегнете по лимон кој е при рака отколку да го отворате фрижидерот одвреме-навреме. На собна температура, лимоните обично траат околу една недела пред да почнат да се сушат и да го изгубат својот вкус.
Сепак, има и недостатоци за складирање на лимони на овој начин:
– Пократкиот рок на траење е еден од нив. Ова овошје има порозна кора низ која излегува влага, што може да предизвика да стане тврдo и суво за неколку дена.
– Изложеноста на светлина и воздух ќе го забрза процесот на зреење и ќе доведе до побрзо расипување.
Од друга страна, чувањето на лимоните во фрижидер е ефикасен начин за продолжување на нивната свежина и рок на траење.
Ако правилно се чуваат во фрижидер, лимонот може да остане свеж и до еден месец, задржувајќи ја својата сочност и вкус. Ладното опкружување на фрижидерот го успорува процесот на природно распаѓање.
Ова е особено корисно ако не користите често лимони или ако ги купувате на големо. Дополнително, за разлика од складирањето на собна температура, ладењето помага да се одржуваат влажни лимони, спречувајќи ги да се исушат.