Многу луѓе не сфаќаат дека варењето всушност започнува во устата и поради тоа често не ја џвакаат храната доволно долго. Џвакањето е првиот дел каде нашето тело ја разградува храната за енергија.
Комбинацијата на ензими содржани во нашата плунка, плус џвакањето и мелењето храна во устата, помага да се разложи храната на мали парчиња. Овие делови потоа патуваат низ хранопроводникот во желудникот. Во тоа време, храната веќе почна да се распаѓа на нејзините многубројни компоненти, вклучувајќи макронутриенти (масти, јаглени хидрати, протеини, вода), витамини и минерали.
Можеби некои слушнале дека секој залак треба да се џвака 32 пати. До овој заклучок дошол нутриционистот Хорас Флечер, кој изјавил дека џвакањето залак дури и 32 пати може да го продолжи животот. Подоцна, одредени студии дошле до истражување во кое се наведува дека магичниот број е помеѓу 35 и 40 џвакања.
Студија од 2011 година ја поддржува неговата идеја дека џвакањето може да биде дел од добра стратегија за слабеење. Всушност, ниту еден специфичен број на џвакање нема директно да предизвика губење на тежината, но практиката на подолго џвакање може да доведе до побрза ситост. Ова функционира така што вашиот стомак и мозок постојано комуницираат.
Така мозокот ви дава до знаење кога е време за јадење, а на сличен начин ви кажува и кога сте сити. Меѓутоа, на лептинот, хормонот кој му кажува на вашиот мозок дека сте сити, му требаат околу 20 минути за да стигне до мозокот откако вашиот стомак е полн.
Тоа значи дека можеби вашиот стомак е полн и можеби нема да го сфатите тоа додека не го завршите оброкот. Ова може да доведе до прејадување, а со тоа и прекумерно внесување калории, што може да доведе до зголемување на телесната тежина. Врз основа на оваа идеја, бавното џвакање може да ја зголеми ситоста и да бара помалку калории.
Сепак, овие студии не се доволни, па не е лошо да се знае зошто е важно правилно да се џвака храната. Џвакањето е важно за да се избегне можно гушење. Освен тоа, на овој начин се осигурувате дека храната полесно се распаѓа. Лошо џваканата храна може да предизвика и: гасови, надуеност, вознемирен стомак, враќање на киселина, лошо варење.
Исто така, подолго џвакање промовира здрава врска со храната, што значи дека внимателното јадење може да ви помогне да се чувствувате позадоволни и како резултат на тоа, нема да чувствувате потреба да консумирате толку многу храна. Можете исто така да вклучите некои други здрави навики во вашата дневна рутина, како на пример избегнување екрани за време на оброците.