Познатата балканска пита, гибаница е меѓу најпопуларните јадења. Секоја домаќинка има свој рецепт и секој се разликува во најситните детали.
Основни состојки за секоја гибаница се кора, сирење, павлака, јајца, масло… Кората се потопува во смесата и се става во сад за печење. Но, сега ви откриваме трик кој ќе ја направи вашата гибаница успешна при првиот обид и ќе ја направи воздушеста.
За да ја направите најдобрата гибаница досега, не треба да додавате никакви необични состојки, само треба да ги исечете корите на ленти и да ги гужвате во смесата. Потоа готовата гибаница превртете ја на 4 чаши за да се излади наопаку, така што ќе остане воздушеста под силата на гравитацијата. Ставете ја во фрижидер околу 20 минути.
И тоа е се што е потребно за да се направи една од највкусните пити досега.
Може да ги оставите и корите цели, да ги потопите во смесата, а потоа да ги наредите во сад за печење. Кората не ја ставајте на дното, туку веднаш наредете ги стутканите кори бидејќи поединечните парчиња сирење убаво ќе се испечат и ќе и дадат дополнителен вкус на кората.