Иако пестицидите штитат овошје и зеленчук од инсекти, ако храната не е добро измиена, тие можат да предизвикаат повраќање, дијареја и гадење.
Кога купуваме сезонско овошје и зеленчук, се прашуваме дали се испрскани со хемикалии или не. Дури и ако купуваме на пазари со познати, стари продавачи, побезбедно е да се измие секое овошје добро затоа што пестицидите што се лекуваат честопати можат да предизвикаат проблеми со стомакот.
За да уживате во свежите намирници од пазарот, еве неколку корисни совети за тоа што да направите пред да ги ставите на маса.
Решение за сода бикарбона
Со ставање на овошјето во раствор на сода бикарбона десет до 15 минути и потоа плакнење под млаз вода, скоро сите остатоци од пестициди се отстранети од површината.
За да го направите растворот, растворете лажица сода бикарбона во литар вода. Во оваа смеса, натопете ги овошјето како што се домати, ротквици, јагоди и јаболка и оставете ги 15 минути.
Вода и оцет
За лиснат зеленчук, поефикасно и попрактично е да се користи раствор на вода со чаша оцет или сок од лимон. Оставете го 15 до 20 минути, а потоа исплакнете го секој лист под млаз вода. Можете исто така да ги измиете младите кромиди на овој начин.
Спреј за миење овошје и зеленчук
Истурете во чаша вода и бел алкохолен оцет во шише со спреј, а потоа додадете лажичка сода бикарбона. Почекајте реакција на оцет и сода бикарбона и затворете го шишето. Подоцна, испрскајте го зеленчукот со оваа мешавина. Пред да консумирате, не заборавајте да исплакнете со ладна вода.