Љубителите на црвеното вино добро ја знаат главоболката од мамурлакот следниот ден.
Сега веќе стана јасно зошто е толку силно. Досега за главоболката беа обвинувани претежно сулфитите. Тие сепак се покажаа невини, иако понекогаш може да предизвикаат астма.
Трите главни виновници за „винската главоболка“ се танините, хистаминот и шеќерот.
Д-р Сијмур Диамонд препорачува, пред да започнете со виното да испиете две чаши кафе. Кофеинот ги стеснува крвните садови и тоа го намалува ефектот од виното.
Друг виновник за главоболката од виното е шеќерот. При мешање на алкохол и шеќер телото има потреба од многу вода за да ги обработи. Значи, ако човек дехидрира главоболката е загарантирана. Затоа за секоја чаша вино, треба да се пие и чаша вода.
Третиот виновник се хистамините – хемикалии, ослободени при алергиска реакција. Тие предизвикуваат настинка, суви очи или главоболка. Некои најзаслужни храна и пијалоци, како вината, можат да предизвикаат ослободување на хистамин и слични на алергија симптоми. Црвените вина обично содржат повеќе хистамин од белите и шампањот. Против реакцијата против хистамин помага хипоалергичен лек.
Најважниот совет против „винска главоболка“ е човек да пие мудро и да избира внимателно што пие. Сувите вина поретко предизвикуваат главоболка од десертните. Добро е човек да пие и побавно, а при интолеранција да го избере белото вино.