Кога се готви гриз во млеко, најважно е да се одреди точната количина на сите состојки за да се постигне фантастична текстура и вкус.
Кога температурите се високи, копнееме по кремасти десерти, а ако повеќе би сакале да се засладите со нешто домашно – гризот е првиот одговор!
Омилениот десерт од детството е едно од наједноставните задоволства што можете да ги приготвите во вашата кујна, но многу е важно да ја знаете најдобрата можна мерка на состојки за да биде совршено приготвен.
Како се готви гризот?
Главниот трик е секогаш да додадете една лажица гриз и половина лажица шеќер во 100 мл млеко или вода при подготовката. Многу е едноставно, нели?
Инаку, гризот се добива со мелење пченица од централниот дел на зрното и има одлична апсорпциона моќ, па во тоа е тајната на неговата лесна и кремаста текстура, а богат е со протеини, есенцијални минерали како фосфор, магнезиум, калциум и железо, т.е. витамини А, Б, Д, Е, К9… Има, секако, влакна, додека има помал дел од маснотиите, па затоа е многу погодна храна ако сакате да се засладите со нешто со висок квалитет и разновидност.
Состојки:
1 литар млеко
10 рамни лажици гриз
5 лажици шеќер
овошје по вкус, мелени ореви, рендано чоколадо, цимет, какао.
Подготовка
Истурете го млекото во тенџере, па штом ќе почне да врие, извадете го да не изгори и намалете ја топлината.
Додадете гриз, добро измешајте и вратете го во шпорет каде што треба да се готви со постојано мешање уште 2-3 минути.
Кога ќе биде готово, додадете шеќер, добро измешајте, па истурете во чинии за сервирање.
Декорирајте по желба со какао, рендано чоколадо, јагоди, боровинки, малини, мелени ореви.