Кога работи замрзнувачот, не треба да се замрзнува многу внатре. Сепак, постојат некои работи што можете да ги направите сами ако сакате да го зачувате животниот век на вашиот замрзнувач и да го одржувате чист и без наслаги од мраз.
Правилната употреба на замрзнувачот и правилното складирање на храната се многу важни фактори за формирање на мраз на неговите ѕидови.
Еве што треба да направите за да се осигурате дека вашиот замрзнувач никогаш повеќе нема да стане полн со мраз на страните.
Одговорот на прашањето зошто тој замрзнува лежи во тоа што студениот воздух ја црпи влагата од храната што ја ставате во него, а бидејќи нема каде да оди, се закачува на ѕидовите на замрзнувачот.
За да не ви е секогаш обложен замрзнувачот со мраз (и за да не морате да го одмрзнувате на секои десет дена), испробајте некои од следните трикови.
Користете масло
Сè што треба да направите е да ги подмачкате ѕидовите на замрзнувачот. На тој начин влагата нема да остане на нив и затоа нема да има ниту мраз.
Добро затворете ја храната
Покрај потребата да ги намачкате ѕидовите со масло, потребно е и храната што ја ставате во неа да биде добро исцедена од течност. На овој начин во просторијата, односно во замрзнувачот ќе се испушти помалку влага и со тоа помалку ќе замрзне.
Секогаш ставајте храна во кеси кои се затвораат или барем две обични кеси, а најдобрата опција е да ја чувате во пластични садови.