Како најбрзо да излупите домат за готвење: Проверени трикови кои штедат време и нерви

6 септември, 20240
1685012045-fukayamamo-Cp1LK6zNEZ8-unsplash-1024x751

Доматите не секогаш лесно се лупат и се подготвуваат за термичка обработка. Ако сакате брзо и лесно да ја отстраните лушпата од свеж домат, испробајте ги овие докажани трикови кои заштедуваат време и нерви.

1. „Масажа“ со нож

Поминете ја тапата страна на ножот преку целиот домат. Не притискајте премногу за да не се распадне доматот.

Исечете ја кората и повлечете ја со раката – ќе видите како кората лесно се одвојува од сочниот дел од овошјето.

2. Топла вода

Целите домати ставете ги во топла вода кратко време. Исечете дел од кожата и повлечете – кожата ќе се одвои на неколку парчиња.

Со нож можете да го исечете и долниот дел од плодот, спроти стеблото, за да формирате крст пред да го ставите доматот во топла вода.

Кога ќе ставите домат во топла вода, врвовите на исечените делови ќе се извиткаат, па треба само да го извадите од водата, да ја извлечете кожата и во четири потези ќе имате излупен домат.

3. Температурен шок

Доматот добро измијте го, ставете го во кеса и ставете го во замрзнувач.

Оставете го доматот во замрзнувач додека не замрзне. Потоа извадете го од кесата, оставете го десетина минути на собна температура и нежно повлечете ја кожата – без мака ќе ја отстраните, пишува Крстарица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma