За разлика од бананите, па дури и од цитрусните овошја, боровинките немаат кора што ќе ги заштити. Тие се целосно изложени на опасностите од одгледување, берба, транспорт и складирање.
– Бобинките мора да се мијат за да се отстранат сите нечистотии, бактерии или остатоци што може да се најдат на површината на бобинките од одгледување, берба, транспорт… – вели порталот Real Simple на Мередит Мелендез, агент за земјоделство и природни ресурси на Америка.
Мелендез вели дека без разлика дали боровинките се органски, од пазар, купени во продавница или од сосед, секогаш мора да се мијат на ист начин.
Боровинките не треба да се мијат веднаш штом ќе се донесат дома. Тие треба да се мијат веднаш пред јадење. Меѓутоа, кога ќе ги добиете боровинките дома, проверете ги и фрлете ги сите расипани боровинки.
– Ова е направено за да се спречи гниењето да се прошири на други бобинки. Доколку нема да ги јадете веднаш, ставете ги во фрижидер. Препорачуваме да ги миете производите непосредно пред јадење, бидејќи доколку ги измиете и ставите во фрижидер може да им го скратите рокот на траење поради зголеменото ниво на влага – објаснува Мелендез.
– Бобинките треба нежно да се мијат под ладна вода, нежно мешајќи ги со рака за да може водата да тече од сите страни. Ако користите цедалка, движете ги бобинките со рацете онолку долго колку што е потребно за да ги измиете целосно, додава таа.
Откако добро ќе ги измиете бобинките, исушете ги со крпа или хартиена крпа. Потоа тие се подготвени за јадење.