Често е присутен во нашата исхрана, но и како природен лек против настинка и грип. Познат е како природен антибиотик, а неговите придобивки ги потврдуваат експертите. Лукот содржи речиси сто активни хемиски соединенија, вклучително и антиоксиданси кои помагаат да се намали товарот и абењето на телесните клетки.
Сè уште не е целосно јасно како функционираат сите компоненти на лукот во телото, но лукот навистина делува како антибиотик, деконгестив на дишните патишта, антиканцерогени и антиинфламаторни и ги потиснува габите и одредени вируси, изјави нутриционистот Матеја Мрмиќ. нас.
Своите лековити својства лукот ги должи на моќното соединение алицин, кое му помага на растението да се одбрани од бактериски и габични напади. За најдобро да ги искористите благотворните ефекти на лукот, треба да го консумирате често и правилно.
Пред консумирање, не заборавајте да го скршите за да предизвика ензимска реакција која произведува алицин.
Секој ден треба да јадеме најмалку три чешниња лук.
Најдобро е да се консумира сиров.
Ако го третирате термички, нека биде кратко – не повеќе од 10 минути.
Многу луѓе избегнуваат да консумираат лук поради силниот мирис, кој е резултат на сулфурните соединенија кои му ги даваат неговите лековити својства. Ако ве мачи лошиот здив после јадење, можете да го ублажите со џвакање листови од магдонос, зрна кафе или анасон.