Како тестото да ви остане меко и свежо неколку дена: Во брашното додадете ги овие 2 состојки

popara18 јули, 20241min00
1708326102-puff-pastry-524118_1280-750x500

Кифличките, ѓевреците, стапчињата и другите видови тесто често се стврднуваат по еден ден, особено ако ги оставите непокриени кога ќе ги извадите од рерна.

Трик што го користат професионалните пекари

Пред да почнат да го месат тестото, пекарите во брашното додаваат малку пченкарен скроб, односно згуснувач и малку обичен гриз, каков што се користи во детската храна.

Полна лажица пченкарен скроб и една лажичка гриз по килограм брашно.

Скробот помага тестото да биде полесно и повоздушесто, а со тоа и помеко.

Од друга страна, кога мала количина гриз се меша со обично пченично брашно, се ослободува тестото од вишокот на влага.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma