Јаболковиот оцет е генерално безопасен се додека се користи правилно, и содржи некои исти хранливи материи како сокот од јаболко – витамини од групата Б, како и антиоксиданси наречени полифеноли.
Водата и јаболковиот оцет не звучат како нешто вкусно што би го пиеле наутро, веднаш по будењето, но овој напиток може да има повеќекратни придобивки за организмот. Колку јаболков оцет пиеме дневно може да зависи од причината зошто го земаме. Сепак, треба да се внимава бидејќи консумирањето премногу често може да доведе до несакани ефекти, како што е трошење на глеѓта на забите.
Кои се здравствените придобивки од народната кисела напивка
Јаболковиот оцет се користи во готвењето и природната медицина со илјадници години. Додавањето на една лажица јаболков оцет во чаша вода, испиена наутро на празен стомак, може да ни помогне да го забрзаме метаболизмот, да го ублажиме варењето и да го намалиме нивото на шеќер во крвта. Овој кисел напиток може да ни помогне и да го намалиме нивото на холестерол, да ги уништи патогените кои предизвикуваат болести, а постојат тврдења дека помага и во процесот на слабеење.
Јаболков оцет е вид на оцет направен од ферментирани јаболка, квасец и шеќер. Многу години луѓето го користат и како домашен лек за сè, од борба против бактерии до спречување на горушица.
Иако нема многу докази за овие придобивки, јаболковиот оцет е генерално безопасен – се додека се користи правилно. И содржи некои од истите хранливи материи како сокот од јаболко, вклучувајќи витамини од групата Б, како и антиоксиданси наречени полифеноли.
Како јаболковиот оцет и водата влијаат на нивото на шеќер во крвта
Јаболковиот оцет често се препорачува како природен начин за контрола на нивото на шеќер во крвта, особено за луѓето со отпорност на инсулин. Кога се зема пред оброк богат со јаглени хидрати, оцетот ја забавува стапката на празнење на желудникот и спречува големи скокови на шеќерот во крвта. Исто така, ја подобрува чувствителноста на инсулин, што му помага на нашето тело да придвижи повеќе гликоза од крвотокот во клетките, а со тоа да го намали нивото на шеќер во крвта. Интересно, само мала количина јаболков оцет е потребна за да се постигнат овие ефекти.
Општо земено, се покажа дека земањето 4 лажички или 20 мл јаболков оцет пред оброк значително го намалува нивото на шеќер во крвта после јадење. Оцетот треба да се меша со 100 до 200 ml вода и да се конзумира непосредно пред оброк со висока содржина на јаглени хидрати. Исто така, истражувачите известуваат дека јаболковиот оцет не го намалува значително шеќерот во крвта кога се зема пред оброк со малку јаглехидрати или богати влакна.