Кафето и чајот се два од најпопуларните пијалоци во светот, ценети поради нивните богати вкусови, стимулирачките ефекти и удобноста што ја носат. Покрај нивниот вкус и мирис,истражувањата покажаа дека тие нудат и голем број здравствени придобивки.
Пиењето кафе или чај можеби е начинот на кој го започнувате утрото,но дали еден пијалок е поздрав за вас од другиот? Кога се балансирани со здрава исхрана и начин на живот, двата од овие пијалоци имаат потенцијални здравствени придобивки, пишува New York Post. „Кафето и чајот се два од најпопуларните пијалоци во светот, ценети поради нивните богати вкусови, стимулирачки ефекти и удобноста што ја носат. Надвор од нивниот вкус и арома, истражувањата покажаа дека кафето и чајот нудат низа здравствени придобивки и може дури и да помогнат во намалувањето на ризикот од рак“, рече Никол Ендрјус, регистриран диететичар и нутриционист.И кафето и чајот се богати извори на антиоксиданси,соединенија кои ги штитат нашите клетки од оштетување предизвикано од слободните радикали. „Слободните радикали можат да ја оштетат ДНК и другите клеточни компоненти, што потенцијално ќе доведе до развој на рак“, рече Ендрјус, кој е познат како онколошки диететичар кој проучува како луѓето гледаат на храната и нејзиното влијание врз ризикот и лекувањето на ракот.
Антиоксидансите кои се наоѓаат во кафето и чајот, како што се полифенолите и катехините, ги неутрализираат овие слободни радикали, рече таа, намалувајќи го ризикот од оштетување на клетките.Сепак, внимавајте што додавате во вашиот пијалок. „Иако кафето и чајот нудат голем број здравствени придобивки кога се консумираат во умерени количини, важно е да се препознаат потенцијалните недостатоци поврзани со адитиви како сируп, шеќер, прекумерна павлака и други калорични состојки“, вели Ендрјус.
Никол предупреди дека овие адитиви можат да ги претворат инаку здравите пијалоци во нездрави,првенствено со зголемување на дневниот внес на калории.Ден Галагер, регистриран диететичар, рече дека како и повеќето видови храна, кафето и чајот може да се направат нездрави во зависност од тоа што се додава на нив. „Кафето и чајот сами по себе се сметаат за здрави од слични причини.И двете имаат корисни ефекти врз вашето тело ако се консумираат редовно“, рече таа,повторувајќи дека и двете можат да станат нездрави кога ќе им се додаде храна како шеќер.
Кога кафето или чајот се полни со засладувачи,млеко,павлака и други состојки,тоа може да го саботира вашето здравје.Ендрјус ги објасни причините зошто пијалоците од кафе и чај можат да бидат штетни.
1. Прекумерен внес на калории и зголемување на телесната тежина:сирупите и шеќерот се вообичаени додатоци на кафето и чајот и тие можат значително да ја зголемат калориската содржина на вашиот пијалок.Прекумерното консумирање на додадени шеќери може да доведе до зголемување на телесната тежина со текот на времето.Додека едно додавање на крем или млеко може да го подобри вкусот и текстурата на вашето кафе или чај,претерувањето може да додаде дополнителни калории, особено ако користите млечни производи со висока содржина на маснотии.
2. Ризик од дебелина и рак:прекумерниот внес на калории може да доведе до зголемување на телесната тежина и акумулација на масно ткиво (телесни масти). Дебелината е добро воспоставен фактор на ризик за неколку видови на рак, бидејќи може да доведе до хронично воспаление и хормонални промени кои го поттикнуваат развојот на ракот. Дебелината е поврзана со зголемен ризик од најмалку 13 различни видови на рак, вклучувајќи рак на дојка, дебелото црево и бубрезите, според Американското здружение за рак.
Ако пиете кафе или чај во чиста форма и/или само додадете малку, да речеме,бадемово или овесно млеко во вашата шолја, придобивките од овие пијалоци може да бидат многубројни Ако сте уморни,шолја кафе може да ви помогне.Една од причините зошто кафето може да биде добро за вас е тоа што помага да се зголеми менталната будност.Кофеинот во кафето може да ја подобри менталната будност и концентрација, што го прави ефективно.
Во оваа смисла, кафето може да помогне и за подобрување на физичките перформанси.Како што објасни Ендрјус, кофеинот во кафето може да ги подобри физичките перформанси со зголемување на нивото на адреналин, што го прави популарен избор меѓу спортистите. Покрај тоа, кафето е богато со антиоксиданси, кои помагаат во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали, потенцијално намалувајќи го ризикот од разни болести, вклучително и рак.
И уште една забелешка:од кафето може да имате повеќе енергија.И кафето и чајот со кофеин може да имаат природен лаксативно дејство за некои луѓе. Содржината на антиоксиданс во чајот е една од главните причини зошто тој е толку добар за вас. „Чајот е богат со антиоксиданси како што се катехините, кои помагаат во заштитата на клетките од оштетување предизвикано од слободните радикали, потенцијално намалувајќи го ризикот од хронични болести, вклучително и рак и срцеви заболувања“,рече Ендрјус.
Чајот може да биде добар и за здравјето на вашето срце. „Редовното консумирање чај е поврзано со подобрено кардиоваскуларно здравје,вклучително и намалување на факторите на ризик за срцеви заболувања како што се високиот крвен притисок и нивото на холестерол“, рече Ендрјус.А, кога станува збор за дигестивно здравје, билните чаеви како чај од пеперминт и ѓумбир можат да помогнат во варењето и да го олеснат варењето.
Секој различно реагира на кофеинот – некои имаат повисоко ниво на толеранција,додека други се чувствуваат нервозни по само една шолја кафе или чај.Упатствата за големина на чашите за чај и кафе може да варираат врз основа на индивидуалните преференции и толеранцијата на кофеин.Сепак, тука се и општи препораки за конзумирање.
Умереност: Генерално се препорачува возрасните да консумираат не повеќе од 400 мл (околу 2-3 шолји сварено кафе) кофеин дневно.Оваа граница го зема предвид кофеинот од сите извори,вклучувајќи кафе,чај и други пијалоци или храна.
Индивидуална толеранција: Некои поединци се почувствителни на кофеин од другите.Ако сте чувствителни на кофеин или имате одредени здравствени проблеми,можеби ќе треба дополнително да го ограничите внесот на кафе.
Големина на чаша: Стандардна шолја кафе обично се смета за 240 мл.Сепак, многу кафулиња служат во поголеми количини, па затоа е важно да бидете свесни за вистинската количина што ја консумирате.