Кимот е високо ценета дива билка со лековити својства. Благодарение на неговиот пријатен мирис и вкус, неговата примена е многу разновидна.
Ким (Carum carvi) припаѓа на семејството Apiaceae.Уште од античко време, неговата употреба е широко распространета низ Европа, како и во остатокот од светот. Семките од ким се користат за подобрување на вкусот на храната и пијалоците, со различни примени во народната медицина. Вкусот на семките и листовите од ким е топол, сладок, со позачинета арома.
Тоа е издржливо двегодишно растение кое расте до 60 см во височина. Бело-розови цветови се појавуваат на почетокот на летото. Коренот по изглед наликува на пашканат, но е помал по големина.
Кимот е многу широко користен во готвењето. Семето се додава во чорби, супи или сосови. Се додава и во пити со јаболка, бисквити, колачи или сирење. Коренот се подготвува како зеленчук. Листовите се додаваат во супи и салати. Сушените семиња се користат цели или мелени. Поради своето хемиско дејство одлично се вклопува со тешко сварливите јадења, како што се мешунките, зелката и дивечот.
Кимот е богат со антиоксиданси, влакна и есенцијални масла. Тој е одличен извор на минерали како што се железо, магнезиум, бакар, калиум, селен и цинк. Семките од ким содржат витамини А, Ц, Б.
Кимот има лековити својства, особено антибактериско дејство. Листовите, корените и семките ја поттикнуваат работата на дигестивниот систем, што се манифестира преку лачење на плунка и желудечен сок. Во медицината кимот се користи за проблеми предизвикани од надуеност, грчеви во стомакот, недостаток на апетит, кашлица.