Пораснавме на палачинки, бидејќи секогаш кога немаше ништо во фрижидерот, тие беа најлесни за правење. Потребни ви се само неколку евтини состојки, а може да се направат со солени или слатки филови. Денес, постојат многу различни рецепти за палачинки, а колку и да изгледаат едноставни за подготовка, сепак има некои трикови кои ќе ги направат повкусни. Кога подготвувате микс за палачинки, треба да внимавате на состојките, а најважно е млекото. Во остатокот од текстот прочитајте кое млеко е најдобро за подготовка, и како можете да го замените.
Полномасно млеко
Содржи околу 3,5% масти, што ги прави палачинките меки. Маснотиите во млекото помагаат топлината да биде рамномерно распоредена, а со тоа добиваат поубава боја и рамномерно се пржат.
Обезмастено млеко
Обезмастеното млеко е добра опција за оние кои внимаваат на внесот на калории. Таквите палачинки ќе бидат помалку калорични, но ќе бидат повоздушести поради тоа.
Нискокалорично млеко
Млекото со малку маснотии е компромис помеѓу полномасното и обезмастеното млеко. Задржува доволно масти за да ја подобри текстурата на палачинките, но има помалку калории.
Кокосово млеко
Благодарение на кокосовото млеко, палачинките имаат подобар вкус и мирис. Погоден е и за вегани или за оние кои се нетолерантни на лактоза. Кога го користите, важно е да се земе предвид содржината на маснотии. За да ги направите палачинките повоздушести, можете да ги измешате со малку вода.
Бадемово млеко
Бадемовото млеко е одличен избор за луѓе со нетолеранција на лактоза или алергии на млечни протеини. Освен што користи кокосово и бадемово млеко, дава посебен вкус. Бадемовото млеко е поретко од вообичаеното, па можете да додадете малку брашно за да ја постигнете саканата густина на тестото.
Млеко од соја
Сојата е богата со протеини и е погодна за оние кои бараат алтернатива за кравјото млеко. Користете го кога сакате малку погусто тесто за палачинки.