Раните студии ја потврдија врската помеѓу високиот внес на заситени масти од млечните производи и зголемениот ризик од срцеви заболувања. Сепак, полномасните млечни производи можеби не се толку нездрави како што се мислеше, според неодамнешното истражување.
Преглед на студии од 2023 година заклучи дека сирењето е „богато со хранливи материи“ и има „неутрални до умерени придобивки за здравјето на луѓето“.
„Иако содржи заситени масти, сирењето содржи корисни хранливи материи како протеини и калциум“, вели нутриционистката Натали Ризо за Today.
На пример, едно парче чедар има пет грама заситени масти, но и седум грама протеини и обезбедува 14% од препорачаната дневна вредност на калциум. Освен тоа, сирењето содржи витамини А и Б. Кое сирење е најздраво?
„Би рекол дека најздравиот избор е свежото сирење. Има помалку заситени масти и повеќе протеини од повеќето други сирења“, забележува Ризо.
Половина чаша свежо сирење со малку маснотии има:
90 калории
12 грама протеини
2,5 грама масти
5 грама јаглени хидрати
125 милиграми калциум (10% дневна вредност)
На второ место се меките сирења како што се рикота или моцарела, кои се направени од нискомаслено или обезмастено млеко, па затоа имаат помалку заситени масти и генерално се поздрави.
„Тврдите сирења како пармезан, чедар и швајцарски се природно пониски со лактоза, така што луѓето со нетолеранција на лактоза може да имаат корист од изборот на тие производи.
Генерално, секое сирење е добро во умерени количини, а хранливата содржина варира само малку помеѓу сортите“, вели Ризо.