Потребно е:
1 шолја овесно брашно без глутен
2 супени лажици зеленчук
прстофат морска сол
половина лажичка прашок за пециво
1 и 1/2 лажички сода бикарбона
1 лажичка зачин за пита од тиква (или направете сами микс од есенски зачини)
1/2 лажичка цимет
1/3 чаша пире од тиква
1/4 чаша стопено кокосово масло
1 јајце
1/3 чаша јаворов сируп
1 лажичка екстракт од ванила
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 175 степени. Во едниот сад измешајте ги сувите состојки, а во другиот влажните состојки. Со шпатула измешајте ги сувите состојки во влажните состојки. Со лажица земајте парчиња од смесата и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Оставете празни места помеѓу колачињата. Печете 15 до 18 минути, во рерна загреана на 175 степени. Оставете ги колачињата на решетката најмалку 15 минути да се изладат. Префрлете се во херметички сад и чувајте 3 дена на собна температура или една недела во фрижидер. Пријатно!