Ги подготвивте сите состојки и другата опрема, вешто ги измешавте и смесата ја истуривте во тавата. Се што треба да направите е да почекате да се испече вашето ремек дело. Неколку минути ве делат од неодоливо задоволство, или така изгледа.
Одеднаш го слушате звукот на алармот и знаете дека е време да ја извадите тортата да се излади. Нетрпеливо чекате да го извадите од тавата и да го послужите, но потоа се јавува проблем. Тортата целосно се залепила за тавата!
Доколку сте се нашле во оваа ситуација, не очајувајте бидејќи е многу честа појава и лесно може да се реши со еден едноставен трик.
Ако колачот ви е залепен за тавата или калапот, постои начин да го одлепите. Важно е да знаете дека колачот треба да се остави да се излади околу 15 минути пред да го извадите од тавата, за шеќерот и путерот да не станат тврд и леплив.
Сепак, сите грешат, па ако сте ја оставиле тортата да се олади подолго од препорачаното, најдобар начин да ја извадите од тавата е повторно да ја загреете така што ќе ја ставите во сад со топла вода неколку секунди тоа со влажна и топла крпа или кујнска крпа.
@delish You lined, greased, and took all precautionary measures to make sure your cake comes out of your pan easily and it’s STILL stuck. @Makinze says fear not!! There’s still hope for your dessert #cake #stuck #baking #hack #bundt #summerrecipes
Овој метод ќе помогне да се загреат шеќерот и путерот и полесно да се извади колачот од тавата. Пред да почнете да ја вадите, земете мала шпатула и поминете ја преку работ за дополнително олабавување на колачот.
После тоа, едноставно свртете ја тавата наопаку на чинија и тортата сама ќе испадне. Сега е подготвена за послужување.