По Велигден често се случува да ни остане храна по празничната трпеза, па би било добро да се потрудиме да ги искористиме тие остатоци во наредните денови.
Како правилно да чувате варени јајца?
За време на готвењето се отстранува заштитниот слој што ја покрива лушпата, со што јајцата стануваат почувствителни на воздух и на штетни микроорганизми. Затоа, чувањето на варени јајца во фрижидер е исклучително важно кога станува збор за спречување на контаминација или расипување.
Нивното чување во фрижидер помага да се забави растот на бактериите бидејќи потенцијално опасните бактерии растат побавно на температури под 4°C. Варените јајца избегнувајте да ги чувате подолго време на собна температура и ставете ги во фрижидер 2 часа по готвењето.
Тие, исто така, најдобро се чуваат во картонска кутија или во херметички контејнер. Чувајте ги на внатрешната полица, а не на вратата, бидејќи честото отворање и затворање на фрижидерот може да предизвика флуктуација на температурата во тој дел.
Колку долго можат да траат тврдо варените јајца пред да се влошат?
Ако се складираат правилно, тврдо варените јајца – излупени или нелупени – може безбедно да се чуваат во фрижидер околу една недела. Ако не сте сигурни колку долго вашите тврдо варени јајца се во фрижидер, прво проверете дали на нивните лушпи се формирал лигав слој. Ако забележите, фрлете го јајцето.
Боја на жолчка
Многу луѓе се загрижени кога жолчката од тврдо варено јајце има зеленикаво-сива боја. Сепак, тоа не значи дека јајцето се влошило. Бојата на жолчката варира во зависност од времето на готвење и температурата. Кога јајцата се варат подолго време, жолчката станува побледа и на крајот добива зеленикаво-сива боја.
Оваа боја се јавува кога преварувате јајце бидејќи предизвикува реакција на железото од жолчката со водородниот сулфид од белката. Иако ова може да влијае на текстурата и вкусот во устата, безбедно е да се јаде.