Експертите открија точно колку долго можете да чувате сурово и варено пилешко во фрижидер без да ризикувате труење со храна, а тоа е многу подолго отколку што мислат повеќето луѓе.
Без разлика дали станува збор за чинија печено пилешко или батаци од вечерата, сите сме го имале тој момент на двоумење кога станува збор за јадење на остатоци од месо. Повеќето од нас играат на сигурно, избирајќи да ја отфрлат храната и покрај високата цена за да избегнат труење со храна. Според Агенцијата за стандарди за храна, фрижидерите и опремата за ладење треба да бидат поставени на 8C или пониска, а храната треба да се чува во „чисти, затворени“ садови за да се спречи расипување. Ова не го запира целосно растот на бактериите, но драматично го забавува.
Три до четири дена
Одделот за земјоделство на САД (USDA) наведува дека пилешката салата, пилешки парчиња и плескавици и остатоците од варено (печено, пржено) пилешко, кои брзо се ладат и соодветно покриени, може да се чуваат три до четири дена пред консумирање. Целосно варените пилешки колбаси и месото за ручек може да се чуваат неколку дена поради високите нивоа на натриум кои помагаат да се зачуваат, пишува Mirror.
Меѓутоа, во Обединетото кралство, ниту едно владино тело не препорачува да се чува варено пилешко во фрижидер повеќе од два дена – дури и ако не покажува знаци на расипување. Ако вашето пилешко е сварено и замрзнато, треба да се користи во рок од 24 часа и треба повторно да се загрее пред да се консумира.
Најдобро е да го следите советот
Кога станува збор за сирово пилешко, најдобро е да ги следите датумите на истекување и да ја фрлите храната со поминат рок во ѓубре. Сè уште вреди да се внимава на знаци на расипување и да се биде внимателен за да се спречи труење. Ова вклучува потрага по сиво или зелено месо и промени во мирисот, што може да мириса на кисел амонијак.