Јајцата се составен дел од многу оброци, така што залихите често исчезнуваат брзо. Сепак, важно е да се обрне внимание на нивниот квалитет и рокот на траење затоа што труењето со јајца не е невообичаено.
Свежите јајца може да се чуваат во фрижидер до еден месец, а со соодветно складирање, овој период може да биде подолг.
Сепак, запомнете дека во тој период е вклучен и времето што го поминале на пазарот или во продавницата.
Затоа е важно секогаш да го проверувате датумот на пакетот.
Готвените јајца имаат пократок рок на траење – тие можат да седат до една недела, додека надвор од фрижидерот треба да се искористат во рок од 12 часа.
Ако се сомневате во квалитетот на јајцето, пред да ги користите, разделете ги во посебен сад. Ако изгледаат или мирисаат сомнително, подобро е да ги фрлите.
Едноставен трик за да ги проверите свежите јајца е да ги потопите во вода. Најсвежите јајца ќе потонат на дното, додека помалку свежите ќе лебдат или ќе застанат исправено во водата.