Колку долго смеете да оставите хартија за печење во рерната?

popara26 февруари, 20241min00
1708696554-pexels-felicity-tai-7965952-750x500

Хартијата за печење е незаменливо кујнско помагало во многу домаќинства. Го користиме за печење разни десерти како бисквити, колачи и тартови, како и зеленчук, пици и месо.

Хартијата за печење е обложена од двете страни со тенок слој силиконска обвивка, која помага да се спречи лепењето на храната на тавите и тавите при термичка обработка.

Не само што не бара дополнителна употреба на масло, маснотии и путер за да спречи лепење на храната, туку и ни го олеснува чистењето.

Но, дали знаете колку долго можете да го користите додека се печете во рерна?

Хартијата за печење има висока отпорност на топлина, но има своја граница. Производителите обично препорачуваат користење на хартија за печење на максимална температура од 220 степени Целзиусови. Освен тоа, најдобро би било да не ја држите во рерна повеќе од 30 минути.

Препорачано време за печење

Дури и ако температурата на печењето ја надмине дозволената граница или препорачаното време, ќе биде безбедно да се користи. Хартијата нема да се запали, но може да поцрни и да стане леплива, што го отежнува пренесувањето на термички обработената храна на безбедно.

Ако имате рецепт за кој е потребна повисока температура и/или време за печење подолго од 30 минути, можеби е добра идеја да ставите алуминиумска фолија под хартијата за печење. Ќе понуди цврста површина за подигање на печените производи од листот за печење ако хартијата стане кршлива или оштетена од продолжената изложеност на топлина.

Ако сакате да бидете сигурни и правилно да ја користите хартијата за печење, погледнете ги упатствата на пакувањето. Таму може да најдете корисни информации и предупредувања. На пример, не ставајте хартија за печење во рерната додека се загрева или додека е вклучена скарата. Спречете ја хартијата да ги допира врелите греалки и врелите ѕидови на рерната.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma